Кулинарни пътешествия

                                    
                                      Сладко впечатление от Дубай  С този текст слагам начало на една нова практика в блога- всеки, който има желание и време, може да сподели свое кулинарно пътешествие тук. Нямам изисквания относно лексикалното богатство или фотографските ви умения, важното е впечатленията да бъдат споделяни и попивани от повече хора :)

      Не съм била в Дубай, но точно едни такива споделени впечатления ме накараха    да се почувствам, като току що завърнала се от тази интересна земя :)

Всички сме чували колко богати са жителите на Дубай, какви невероятни сгради и оазиси се строят там и колко много държат на моралните си ценности, аз например не знаех обаче, че същите тези сгради не бивало да съществуват по- дълго от 15 години поради нестабилните си пясъчни основи. Не знаех също, че за жените имало специални розови таксита, управлявани от жени шофьори, нито, че най-големият златен пръстен в света е изработен и се намира в Дубай :) Както обикновено, най-интересна ми се стори сладката част.Видях нещо вече познато, с което за щастие имах възможността подробно да се запозная в Лондон http://www.paulayoung.co.uk/events/ .
А тези апетитно изглеждащи тарталети се надявам някой ден лично да опитам :)))                                                                                    *Благодаря на родителите на съпруга ми за хубавите снимки!:) 


 
Гръцко сладкоГърция е чудесна лятна дестинация. Ако предварително не сте разгледали хиляди снимки на  кристално синьото гръцко море и белите чисти плажове с по два самотни шезлонга, носещи усещане за цялата романтика на света,  едва ли ще останете разочаровани. Истината е, че повечето плажове са пълни и шумни, а курортите не са твърде по-различни от родните, което не е лошо, на лятото му отиват тълпи от разпускащи хора, музика, коктейли на плажа, туристически атракции и сладолееед...! Трябва да призная, гръцкият сладолед е отделна категория на сладоледа. Във всичките си форми и вкусове е сполучлив, но любимец ни стана мини сладоледът на клечка с големината на яйце.

 С голямо любопитство обиколих всички възможни сладкарници в Κατερίνη (Катерини) и Θεσσαλονίκη (Тесалоники, Солун). Много исках да видя тортите, които предлагат. За жалост не открих голямо разнообразие.
 Никога не съм гледала с добро око на изкуствените цветя, защото отдавна съм ги заклеймила като кич , но при вида на десетките торти обсипани с огромни изкуствени рози искрено се забавлявах.:)
 Имах и по-добри попадения...
 ...,но се преориентирах към дребните сладки, които изглежда се радват на особена почит в Гърция. Могат да се купят на всеки ъгъл и изобилието е голямо. 

В гръцките сладкарници традиционно  се предлагат и много видове конфитюри, голяма част от които не се намират лесно при нас. Аз избрах за себе си няколко бурканчета с лимонов, портокалов и смокинов конфитюр. С останалите не рискувах :) 

Освен по познатия начин с бурканчетата, конфитюрът се предлага и насипно или наливно, колебая се кое е по-подходящо в случая. :) Това е едно от нещата, които не ми беше хрумвало, че може да се практикува. В категорията "не ми бяха хрумвали" поставям и тази тортичка от целувки, слепени с целувчен крем , и огромната тава с нещо средно между пестил и маджун :) Така и не разбрах, дали се предлага на парче или по друг необясним за мен начин...:)

Открих и полезни неща - цветна захар за декориране и шарени бонбони за роднините :)))
Сладък Лондон


Ако огладнееш в Лондон, можеш да избираш къде по света да си хапнеш. Изобилието от видове кухни е толкова голямо, колкото и изобилието от националности в града. Храненето там освен, че е необходимост, отдавна си е извоювало местенце и в групата на развлеченията и изкуството. Когато има такова разнообразие от храна, търговците трябва да са доста изобретателни и не може да се отрече, че са точно такива. Моето внимание, както обикновено бе съсредоточено върху сладкишите. :) Невероятни са!

На вашето внимание представям поршето на пекарните- Peggy Porschen Cakes http://www.peggyporschen.com/ . Кокетна, красива пекарна и малко магазинче със сладкарски потайности за любители в Belgravia, London. Излишно е да казвам, че да посетя това място, беше изключително удоволствие за мен. :)Обогатих набора си от инструменти в магазинчето, след което хапнахме в пекарната много сполучливи къпкейкове с маслена глазура, медени сладки и разбира се, пийнахме по чаша хубав горещ чай с мляко. На витрините на магазинчето стояха едни от най-красивите сватбени торти, които съм виждала на живо, а на тези на пекарната коледни къщички от меденки. Една от популярните клиентки на Peggy Porschen Cakes и рекламно лице на пекарната е дизайнерката- любимка Stella Mccartney, избрала за собствената си сватба торта от Peggy Porschen Wedding Cakes.Захарните богатства на Лондон съвсем не се изчерпват до тук. На Carnaby Street открихме друга пекарна заслужаваща внимание- Candy Cakes http://www.candycakes.com/ . Това местенце е толкова цветно, че не остава незабелязано и слава богу! Има какво да се види и опита:)
В Soho попаднахме на друго съкровище. Paul.a.young fine chocolates http://www.paulayoung.co.uk/events/ с десетки видове френски макарони и други десерти...


...както и на шарен магазин за бонбони :)Най- неочакваното място, където се предлагаха къпкейкове, беше в голям и популярен магазин за мода на Oxford street. Хитро, докато си мериш разни дрешки е нормално да огладнееш!:)
http://www.topshop.com/

http://www.topshop.com
http://www.topshop.com

А ето и нещо луксозно от Oxford Circus. Като ги гледам все си представям и шампанско:) http://www.godiva.com/welcome.aspx
Сладък Лондон 2

Сладкишите в Лондон са необятна тема...но приятна и уютна, само като си помисля за тях и ми замирисва на канела и масълце, даа!:) Като споменах канела и се сетих за коледни сладки. В много популярна верига магазинчета за чай предлагат чудесни такива.


Ако сте забелязали сините смущаващи табелки, да поговорим и за изгодни сладкиши!:) Открихме такива в Chinatown. Бяха съобразени с коледната тема и не изглеждаха никак зле, макар, че ги предлагаха в много непретенциозно магазинче.

Ето и нещо иновативно- Lola's Online Store http://lolas-kitchen.co.uk/online_store_customers.html или интернет-сладкарница. Най-известният продукт на Lola е безценна книга с рецепти за къпкейкове.


Ако има магазин, който бих нарекла "женския", то това е Oliver Bonas http://www.oliverbonas.com/ . Когато приятелка ме видя с пазарска чанта от там, възкликана "Ооо, това е любимият ми магазин!" и как няма да е, това е "женският" магазин!:) Там продават книгата на Lola и още безброй скъпоценности -от гланц за устни във формата на къпкейк до красиви скринове в провансалски стил.


Избирам "сладка" накичена обувка за финал. Може да не e практична, но е интересна. ;)