Рецепти и съвети







    Мъфини с шоколадови бонбони LINDOR




    http://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=226198677455896&set=a.157614700980961.39212.157584814317283&type=1&theater

          ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА! Пожелавам на всички спорни дела и добър късмет! Реших като новогодишен подарък да ви поднеса рецепта.
          Хората, които ме познават знaят, колко много обичам шоколадовите бонбони на Lindt и затова коледният ми чорап винаги е пълен с такива. Докато се радвах на множеството от вкусни топчета ми дойде на ум да ги включа в рецепта за мъфини и това се оказа една от най-добрите ми кулинарни хрумки :)
         
      Необходими продукти за 12 броя:
      12 бонбона LINDOR
      250 г брашно
      100 г захар
      90 г краве масло
      150 мл прясно мляко
      30 г бадемово брашно
      30 г натрошени на ситно бисквити
      2 яйца
      1 с.л. бакпулвер
      1 с.л. какао
      тавичка за мъфини
       ---   ---   ---

       В купа приготвяме сухите съставки- бялото и бaдемово брашно, какаото, бакпулвера, бисквитите и захарта. Разбиваме маслото, яйцата и млякото в друга купа и получената смес прибавяме към сухите съставки. Разбърква се добре и се оставя да постои 5 минути. През това време фурната се загрява на 180 градуса. Формичките в тавичката се пълнят до 3/4 от обема им, като във всяка поставяме по една шоколадова бонбона. Пекат се около 20 минути.
     
    Нещо важно! Не забравяйте да пресеете брашното и какаото!:)






     



    Мъфита със стафиди, ром и шоколад.






    Тази седмица правих големи количества от тези мъфита, в замяна на коeто получих големи комплименти.:) Изключително сполучлива рецепта!
    --- --- ---
    Необходими продукти за 10 броя:
    5 с.л. ром
    50 г стафиди
    300 г брашно
    1 с.л. бакпулвер
    1 с.л. какао
    80 г кафява захар
    100 г готварски шоколад
    2 яйца
    100 г суха сметана
    100 мл прясно мляко
    тавичка за мъфини
    олио за намазване на тавичката
    --- --- ---

    Включваме си фурната да загрява на 180 градуса, докато приготвим сместа за печене. Накисваме стафидите в ром. Слагаме в съд брашното, какаото и бакпулвера, нарязваме на дребно шоколада и го прибявяме към тях. В отделен съд разбиваме маслото със захарта, яйцата, млякото и сухата сметана. Готовата смес изсипваме към сухите съставки и бъркаме, като постепенно прибавяме накиснатите в рома стафиди. В намазана с олио тавичка пълним всяка формичка до 3/4 от обема й с готовата смес. Печем 20 минути. Тези мъфита си подхождат с крем от маскарпоне. :)



     

     

    Мъфини с карамелизирани ябълки и ябълков мус.





    Тези мъфита са едни от любимите ми. Приготвят се лесно и бързо и са много свежи. В ябълковия мус се крие тайната на вкуса им. :) Споделям с вас рецептата (моя е), дано ви допадне!

    Необходими продукти за 6 мъфина


    90 г краве масло
    100 г захар (за сместа)
    30 г захар (за карамелизиране)
    2 яйца
    150 г ябълков мус
    1/2 ч.л. сода
    1 ч.л. бакпулвер
    1 ванилия
    250 г брашно
    1 ябълка
    тавичка за печене на мъфини

    * Ябълковия мус купувам готов, немски е, но предполагам, че бебешките пюрета от ябълка имат подобен вкус.



    Разтопеното краве масло и захарта разбивам с помощта на миксер, след което прибавям яйцата и ябълковия мус. Сухите съставки се приготвят в отделна купа. Готовата смес изсипвам при сухите съставки и разбърквам с бъркалка, докато получа еднородна смес. Фурната се загрява на 180 градуса, а формичките се пълнят до 3/4 от обема им. Докато фурната загрее, карамелизирам ябълката, нарязана на ситни парченца и поставям по няколко на всеки мъфин. Слагам тавичката във фурната и след 20- 30 мин. мъфините са готови.



     Може да използвате капсули за мъфини, така се работи по-чисто и лесно. По желание шприцовайте или изрежете капачетата и намажете с ябълков мус! Да ви е сладко!:)))