Мъфини с шоколадови бонбони LINDOR
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА! Пожелавам на всички спорни дела и добър късмет! Реших като новогодишен подарък да ви поднеса рецепта.
Хората, които ме познават знaят, колко много обичам шоколадовите бонбони на Lindt и затова коледният ми чорап винаги е пълен с такива. Докато се радвах на множеството от вкусни топчета ми дойде на ум да ги включа в рецепта за мъфини и това се оказа една от най-добрите ми кулинарни хрумки :)
Необходими продукти за 12 броя:
12 бонбона LINDOR
250 г брашно
100 г захар
90 г краве масло
150 мл прясно мляко
30 г бадемово брашно
30 г натрошени на ситно бисквити
2 яйца
1 с.л. бакпулвер
1 с.л. какао
тавичка за мъфини
--- --- ---
В купа приготвяме сухите съставки- бялото и бaдемово брашно, какаото, бакпулвера, бисквитите и захарта. Разбиваме маслото, яйцата и млякото в друга купа и получената смес прибавяме към сухите съставки. Разбърква се добре и се оставя да постои 5 минути. През това време фурната се загрява на 180 градуса. Формичките в тавичката се пълнят до 3/4 от обема им, като във всяка поставяме по една шоколадова бонбона. Пекат се около 20 минути.
Нещо важно! Не забравяйте да пресеете брашното и какаото!:)
Мъфита със стафиди, ром и шоколад.
Тази седмица правих големи количества от тези мъфита, в замяна на коeто получих големи комплименти.:) Изключително сполучлива рецепта!
--- --- ---
Необходими продукти за 10 броя:
5 с.л. ром
50 г стафиди
300 г брашно
1 с.л. бакпулвер
1 с.л. какао
80 г кафява захар
100 г готварски шоколад
2 яйца
100 г суха сметана
100 мл прясно мляко
тавичка за мъфини
олио за намазване на тавичката
--- --- ---
Включваме си фурната да загрява на 180 градуса, докато приготвим сместа за печене. Накисваме стафидите в ром. Слагаме в съд брашното, какаото и бакпулвера, нарязваме на дребно шоколада и го прибявяме към тях. В отделен съд разбиваме маслото със захарта, яйцата, млякото и сухата сметана. Готовата смес изсипваме към сухите съставки и бъркаме, като постепенно прибавяме накиснатите в рома стафиди. В намазана с олио тавичка пълним всяка формичка до 3/4 от обема й с готовата смес. Печем 20 минути. Тези мъфита си подхождат с крем от маскарпоне. :)
Мъфини с карамелизирани ябълки и ябълков мус.
Тези мъфита са едни от любимите ми. Приготвят се лесно и бързо и са много свежи. В ябълковия мус се крие тайната на вкуса им. :) Споделям с вас рецептата (моя е), дано ви допадне!
Необходими продукти за 6 мъфина
90 г краве масло
100 г захар (за сместа)
30 г захар (за карамелизиране)
2 яйца
150 г ябълков мус
1/2 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
250 г брашно
1 ябълка
тавичка за печене на мъфини
* Ябълковия мус купувам готов, немски е, но предполагам, че бебешките пюрета от ябълка имат подобен вкус.
Разтопеното краве масло и захарта разбивам с помощта на миксер, след което прибавям яйцата и ябълковия мус. Сухите съставки се приготвят в отделна купа. Готовата смес изсипвам при сухите съставки и разбърквам с бъркалка, докато получа еднородна смес. Фурната се загрява на 180 градуса, а формичките се пълнят до 3/4 от обема им. Докато фурната загрее, карамелизирам ябълката, нарязана на ситни парченца и поставям по няколко на всеки мъфин. Слагам тавичката във фурната и след 20- 30 мин. мъфините са готови.
Може да използвате капсули за мъфини, така се работи по-чисто и лесно. По желание шприцовайте или изрежете капачетата и намажете с ябълков мус! Да ви е сладко!:)))